۱۰ راهکار تضمینی برای اینکه به برنامه ریزی خود پایبند باشیم

پایبندی به برنامه ریزی

به جرات می توان گفت که اساسی ترین و مهمترین مشکلی که موجب می شود بسیاری از افراد در حوزه تخصصی خود به موفقیت نرسند، عدم داشتن برنامه ریزی صحیح است. زمانی که یک فرد، هدف و برنامه مشخصی برای آینده خود نداشته باشد، قاعدتا برای رسیدن به آن هدف هیچ تلاشی از خود نشان نمی دهد. در نهایت نیز هیچ موفقیتی و نتیجه ای نیز به دست نخواهد آورد.

بنابراین، برای اینکه شخص بتواند بر روی هدف خود متمرکز باشد، باید یک برنامه ریزی بدون نقص در اختیار داشته باشد. البته فاکتور مهمتر از برنامه، پشتکار و تعهد فرد است. در صورت نبود این فاکتور، حتی فرد با داشتن بهترین برنامه ها هم به جایی نخواهد رسید.

از سوی دیگر، زمان، یک امر حیاتی در زندگی هر فردی محسوب می شود. پس انسان باید توجه داشته باشد که  از زمان خود به بهترین نحو استفاده کند تا در آینده حسرت زمان از دست رفته را نخورد. پس داشتن یک برنامه مفید و کاربردی و همچنین پایبندی به آن، می تواند تعیین کننده یک آینده خوب و موفق باشد. در ادامه به بررسی ۱۰ راهکار مهم و تضمینی برای برنامه ریزی و پایبندی به آنها ارائه خواهیم داد. پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

معرفی اصلی ترین راهکارهای تضمینی جهت پایبندی به برنامه ریزی خود

قبل از هر چیزی یادتان باشد که شما می توانید طبق اراده تان، انگیزه خود را برای انجام امورات مختلف در زندگی تقویت کنید. امروزه با وجود مشغله های کاری و تحصیلی فراوان نمی توان بدون داشتن یک برنامه ریزی درست به تمامی امورات خود در طول شبانه روز رسید. با وجود اینکه هر شبانه روز ۲۴ ساعت است، ولی عدم برنامه ریزی صحیح  نه تنها منفعتی برای شما ندارد، بلکه وقت شما را تا حدودی هدر خواهد داد.

چنانچه فردی بخواهد از زندگی اش یک نتیجه ایده آل بگیرد، باید بداند که چگونه زمان خود را مدیریت کند. البته ممکن است با برنامه ریزی صورت گرفته، فرد با چالش های مختلفی در زندگی روبرو شود. حتی برخی از آنها وی را از پرداختن به بعضی تفریحات روزمره دور کند. با اینکه پایبندی به برنامه ریزی می تواند برای شما یا هر شخص دیگری کمی دشوار باشد، اما با تعهد و پشتکار لازم و پس از گذشت چند روز، این سختی به حداقل خواهد رسید. در ادامه به معرفی بهترین راهکارها برای پایبندی و تعهد به برنامه ریزی خواهیم پرداخت.

چگونه به برنامه ریزی خود پایبند باشیم ؟

1.پذیرفتن برنامه ریزی و اهمیت دادن به آن؛

زمانی که یک شخص اهمیت و ارزش یک برنامه ریزی را به خوبی درک نکند، نمی تواند به آن پایبند باشد. تا وقتی که فرد در برابر برنامه های خود گارد بگیرد و در مقابل آنها مقاومت کند، قادر نیست به برنامه های خود متعهد باشد. به عبارت دیگر، اگر فرد به برنامه های خود بی توجه و بی اعتقاد باشد، بدون شک سعی می کند در ادامه راه برای دور شدن از آنها روش دیگری را برگزیند. پس یک شخص برای اینکه بتواند به برنامه ریزی خود پایبند و متعهد باشد، باید برای آن ارزش و اهمیت خاصی قائل باشد.

2. ایجاد تعامل با موانع

زندگی سرشار از موانع مختلف است و عدم تعامل با آنها می تواند موجب عدم پایبندی به برنامه ها شود. در بسیاری از مواقع، این موانع باعث شکست و ناکامی فرد می شوند و حتی برنامه ریزی فرد برای آینده را مختل می کنند. با درک دلایل مختلفی که ممکن است موجب عدم پایبندی به برنامه ها شود، می توانید استراتژی های کاربردی زیادی را برای حل چنین مشکلاتی بچینید و از آنها برای دستیابی به اهدافتان استفاده نمایید. با بهره گیری از چنین راهکارهایی، می توانید در مقابل موانع موجود بر سر راه برنامه ریزی خود بایستید و بر برنامه های خود پایبند باشید.

3. عدم ترس از شروع برای پایبندی به برنامه ریزی

همیشه شروع کردن یک فعالیت جدید می تواند چالش ها و سختی های خاص خود را به همراه داشته باشد. بنابراین، سخت ترین بخش یک کار شروع و عادت کردن به آن است. به همین خاطر توصیه می شود که فرد قبل از شروع، انگیزه و اراده خود برای پایبندی بیشتر را افزایش دهد. برای این کار می توان در کنار برنامه ریزی، از یک برنامه تشویقی نیز استفاده کرد. یعنی چنانچه فرد تمامی فعالیت های خود را در زمان تعیین شده انجام دهد، می تواند از این برنامه تشویقی بهره ببرد.

۴. برخورداری از تمرکز کافی در انجام امور؛

برخی از افراد طبق عادتی که دارند، زمانی که در حال انجام یک کار هستند، بخشی از تمرکز خود را نیز برای انجام فعالیتی دیگر در همان زمان اختصاص می دهند. برای مثال می توانیم شخصی را در نظر بگیریم که مسئول نوشتن یک مقاله کاملا تخصصی است که نیاز به دقت و توجه فراوان دارد. این فرد پس از نوشتن بخشی از مقاله به جای استراحت کردن، ترجیح می دهد فعالیت دیگری را انجام دهد. باید بدانید که چنین کاری کاملا اشتباه است و نتیجه حاصل از آن، تنها افزایش میزان خستگی و عدم تمرکز را به دنبال خواهد داشت.

بنابراین برای متمرکز شدن تمام حواس خود بر روی یک فعالیت خاص، توصیه می شود که تمام کارهای فرعی که فقط باعث وقت کشی شما و عدم تمرکزتان می گردد را کنار گذاشته و پس از انجام بخشی از فعالیت اختصاصی خود، کمی استراحت کنید تا انرژی لازم برای انجام فعالیت های دیگر را داشته باشید. سپس برای ادامه، کار خود را از سر گیرید. مطمئن باشید که انجام چند کار به صورت همزمان نه تنها موجب کاهش کارایی مغز می شود، بلکه نتیجه مطلوبی را به ارمغان نخواهد آورد. از این رو، برخی ها تصور می کنند که انجام همزمان چند فعالیت باعث صرفه جویی در زمان آنها می شود، اما این کار تنها میزان بهره وری را پایین می آورد.

برنامه ریزی به روش GTD

۵. شروع کنید

شاید برایتان کمی عجیب به نظر برسد، اما زمانی که فرد برنامه ریزی خود را شروع می کند، پس از گذشت چند روز یک خودباوری عجیبی به خود پیدا می کند که همین باعث می شود، به برنامه ها پایبندی و تعهد داشته باشد. تعهد و پایبندی به گونه ای که پس از گذشت چند روز دیگر حاضر نیست، یک روز از روزهای خود را بدون برنامه پشت سر بگذارد. این طبیعی است که فرد پس از روبراه شدن روال زندگی و رسیدن به تمامی امور روزانه خود، بخواهد برنامه اش را ادامه دهد. پس به جرات می توان گفت که یکی از ساده ترین گام هایی که با کمک آن می توان به برنامه ریزی های خود متعهد بود، شروع کردن است. تا زمانی که شما شروع نکنید همانند روز اولی هستید که قصد انجام هیچ کاری را نداشتید.

6. چک لیست داشته باشید

 یکی از بهترین روش ها برای داشتن برنامه ریزی مناسب، استفاده از چک لیست است. این چک لیست، شما را گام به گام به انجام فعالیت های روزانه نزدیکتر می کند. علت این است که وقتی شما برنامه های خود را یادداشت می کنید، در واقع به مغز خود اخطار می دهید که حتما باید این فعالیت ها را انجام دهید. اگر توجه کرده باشید اکثر افراد موفق سراسر دنیا، برای ترویج کامیابی و نشان دادن موفقیت های خود در زندگی، معتقدند که اهداف و برنامه هایتان را بنویسید تا احتمال رسیدن به آنها را چندین برابر افزایش دهید.

وقتی می گوییم دفتر برنامه ریزی یا چک لیست، منظور این است که ابتدا تمام کارهای خود را لیست کرده و در مقابل آنها دایره یا مربع قرار دهید. روز بعد با شروع و انجام هر کدام از فعالیت های تان، درون آن دایره یا مربع و یا یک تیک به نشانه انجام فعالیت بگذارید. با این کار ذهن شما خود به خود به اهمیت موضوع پی می برد و هر روز در صدد است تا طبق برنامه چیده شده به فعالیت های خود در طول روز رسیدگی کند. در واقع با داشتن یک چک لیست، هم برای رسیدن به هدف هایتان بیشتر تلاش می کنید و هم احساس خوبی نسبت به فعالیت هایتان خواهید داشت.

۷. از کمال گرایی دوری کنید؛

 یکی از مهمترین سدهایی که مانع تعهد و پایبندی فرد به برنامه هایش می شود، کمال گرایی است. کمال گرایی به این معناست که فرد برای خود یا دیگران استانداردهایی را در نظر بگیرد که فراتر از انتظارات و توقعات وی باشد. در واقع با این کار، فرد ضرر بیشتری را در برابر سود متحمل می شود.

برای مثال می توان افرادی را در نظر گرفت که با کمال گرایی از اهداف خود دور شده اند. این اشخاص در حیطه ای از زمان به دلیل ناتوان بودن در عملی کردن برخی از خواسته های شان از دیگر اهداف خود نیز دست کشیده اند. در حالی که این تنها یک تفکر اشتباه است که گریبان گیر بسیاری از افراد شده و مانع تعهد آنها نسبت به برنامه ریزی هایشان می شود. پس اگر می خواهید به تعهدات و برنامه ریزی های خود پایبند باشید، باید با دوری از کمال گرایی، روی آوردن به برنامه های مفید و تغییر دادن تفکرات منفی، به خواسته های خود لباس عمل بپوشانید.

۸. برای خودتان جریمه و پاداش در نظر بگیرید؛

 اگر می خواهید یک برنامه ریزی عملی برای خود داشته باشید از سیاست تنبیه و تشویق استفاده کنید. بنابراین شما می توانید با انجام دادن و انجام ندادن برخی از فعالیت ها، خود را از برخی پاداش ها محروم یا بهره مند سازید. مثلا بگویید اگر امروز فلان فعالیت را انجام دادم، بابت آن فلان پاداش را به خود می دهم و در غیر این صورت خود را از دیدن فلان برنامه محروم خواهم کرد. بدین صورت، مغز، ناخودآگاه برای انجام یک فعالیت تحریک و تشویق می شود تا فعالیت مورد نظر را به بهترین نحو انجام دهد. البته توجه داشته باشید که در حال حاضر سیاست تنبیه و تشویق موافقان و مخالفان زیادی دارد. به همین دلیل سعی کنید در جای مناسب از آن استفاده کنید تا نتیجه مطلوب را به جای بگذارد و شما را در پایبندی به برنامه ریزی ها یاری کند.

9.در برنامه ریزی، فعالیت های خود را اولویت بندی کنید؛

 اولویت بندی کارها، اهمیت زیادی دارد که می تواند تاثیر مستقیمی بر روی برنامه های روزانه شما داشته باشد. بدین ترتیب توصیه می شود، زمانی که در حال برنامه ریزی کردن هستید، ابتدا لیستی از مهمترین فعالیت هایی که باید در طول روز انجام دهید را طبق اهمیت اولویت بندی کنید.

۱۰. خودتان را محدود نکنید

آخرین نکته ای که باید برای عملی کردن برنامه های خود از آن استفاده کنید، محدود نکردن خودتان است. برای اینکه معنی این جمله را بهتر درک کنید، باید بگوییم که برنامه روزانه خود را به گونه ای طراحی کنید که با توجه به محدودیت زمانی، بتوانید به فعالیت های تان برسید. برنامه ریزی به معنای مدیریت انجام کار است. شما طبق ویژگی های شخصیتی که دارید، موظف هستید به گونه ای برنامه های خود را بچینید که علاوه بر رسیدگی به کارهایتان، بتوانید استراحت کافی نیز داشته باشید.

برنامه ریزی صحیح و اصولی دارای چه ویژگی هایی است؟

داشتن یک برنامه ریزی خوب و صحیح می تواند سبب موفقیت فرد و در نتیجه نزدیک شدن وی به اهداف و آرزوهایش گردد. از مهمترین ویژگی های یک برنامه اصولی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1-قابلیت اجرا داشته باشد و کامل و جامع باشد.

2-در آن توجه به سرمایه افراد شود و قابل انعطاف باشد.

3-ساده و روان نوشته شده و در آن، منابع و امکانات مد نظر قرار گیرد.

4-متناسب با شرایط موجود باشد و در آن، وقتی جهت استراحت و تفریح مشخص شود.

کلام آخر

برنامه ریزی را می توان یک فرایند مهم در زندگی هر فرد دانست. در واقع برنامه ریزی به عنوان مهمترین امر، جهت دستیابی به یک نتیجه مطلوب محسوب می شود. با توجه به هدف و فعالیت، یک برنامه ریزی ممکن است کوتاه مدت و یا بلند مدت باشد. برای اینکه فردی در زندگی خود بتواند به آرمان و آرزوهای خود دسترسی پیدا کند، نیازمند پیروی از یک برنامه است. البته باید بدانید، شخصی که برای خود یک برنامه طراحی می کند جهت دستیابی به موفقیت، موظف است که به تمام مکتوبات درج شده در برنامه های خود پایبند باشد.

 

مقالات دیگر در زمینه برنامه ریزی را حتما مطالعه کنید: 

4 نکته اساسی برای ایجاد بهترین برنامه کاری هفتگی

 

مقالات مرتبط

نظر شما چیه؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گفتگو در واتساپ
1
به کمک نیاز دارید؟
سلام
ما در روزهای کاری از ساعت 8 تا 16 پاسخگو هستیم،
بفرمایید چطور می‌تونم کمکتون کنم؟