25 عادت بدی که ما را از مسیر موفقیت دور می کند
آدمی برای کامیابی در زندگی باید دقت و توجه فراوانی روی اعمال خود داشته باشد و از عادات بازدارنده دوری گزیند. تلاش و کوشش مداوم، تمرکز کامل روی اهداف، برنامه ریزی درست، مشورت با افراد کاربلد و مدیریت زمان، بخشی از رفتارهایی است که انسان را به سرمنزل مقصود می رساند. از طرف دیگر برخی از عادت های بد مانند صرف زمان زیاد در فضای مجازی، خواب ناکافی و تغذیه نادرست در زندگی روزمره انسان نفوذ کرده اند و او را از خواسته های خود دور می کنند؛ ولی دقت در این عادات و ترک آنها می تواند مسیر موفقیت را کوتاه و هموار کند. به همین جهت ما قصد داریم در این مطلب به 25 عادت بد بازدارنده انسان از مسیر موفقیت بپردازیم.
اول: عدم برنامه ریزی درست در امور زندگی
یکی از مهمترین عادت های بد در زندگی افراد ناموفق، عدم برنامه ریزی دقیق و درست است. دقت موشکافانه در زندگی افراد موفق مشخص می کند که برنامه ریزی جایگاه بسیار مهمی برای آنها دارد. این افراد با شروع روز کلیه کارهای خود را به ترتیب و در زمان های مشخصی انجام می دهند؛ چرا که از قبل برنامه دقیقی برای آنها تنظیم کرده اند. افراد ناموفق اغلب در مورد کارهای خود ترتیب و زمان مشخصی در نظر نمی گیرند و پس از مدتی با کوله باری از کارهای انجام نشده باقی می مانند. اکثر امور مهم این افراد به سرانجام نمی رسند و فرد دچار افسردگی و عدم اعتماد به نفس می شود. تدوین برنامه مشخص و کارآمد می تواند به مدیریت زمان نیز کمک کند و در نتیجه کلیه امور در فرصت مناسب انجام شوند.
دوم: آغاز چند فعالیت به صورت همزمان
شروع چند فعالیت به صورت همزمان یکی دیگر از عادت های بد برخی از افراد است. بسیاری از افراد به جهت صرفه جویی در زمان چند فعالیت مختلف را در یک دوره زمانی آغاز می کنند. به طور مثال: ثبت نام در دوره های آموزشی موسیقی، نقاشی، رانندگی و آشپزی به طور همزمان امری نادرست و اشتباه است؛ چرا که هر مبتدی برای بهره مندی از هر کدام از این دوره ها نیاز به تمرکز بالایی دارد. ذهن و جسم انسان دارای انرژی محدودی هستند و به همین جهت بالاتر از یک حد معین کارایی درستی از خود نشان نمی دهند. شروع همزمان چند فعالیت توسط شخص نه تنها موجب صرفه جویی در زمان نمی شود؛ بلکه به دلیل عدم تمرکز اتلاف وقت او را نیز در پی دارد. کیفیت انجام کارها کاهش می یابد و فرد دچار تخلیه انرژی و بی حوصلگی می شود.
سوم: عدم هدف گذاری در امور مختلف زندگی
هدف نداشتن در زندگی یکی از بدترین عادات در زندگی افراد به شمار می رود. افراد موفق با هدف گذاری درست و تمرکز کامل روی آن تمام امور را به صورت منظم و درست پیش می برند. عدم هدف گذاری مناسب و دقیق در کارها موجب بیراهه رفتن و دور شدن از خواسته ها می شود. هنگامی که فرد یک هدف را در نظر می گیرد و روی آن تمرکز می کند؛ تمام امور خود را در جهت رسیدن به آن انجام می دهد.
چهارم: معاشرت با افراد ناموفق و مأیوس یکی از عادت های بد رایج
خلق و خوی هر فرد با همنشینی و معاشرت تأثیر زیادی می گیرد. به همین جهت افراد باید در انتخاب همنشین دقت بالایی داشته باشند. معاشرت با افراد مأیوس، منفی نگر و بی هدف جزو یکی دیگر از عادت های بد در زندگی برخی از افراد محسوب می شود. این افراد در اثر همنشینی با فرد منفی باف و بی هدف به تدریج و به مرور زمان دچار یأس و ناامیدی می شوند و از رسیدن به اهداف و آرزوهای خود باز می مانند. بنابراین ناچیز شمردن نقش دوست و همنشین، یکی از اشتباهات رایج به شمار می رود.
پنجم: عدم تقویت ارتباطات اجتماعی با افراد مختلف
عدم تقویت ارتباطات اجتماعی یکی از عادت های بد و نادرست افراد است. این افراد معتقدند که از عهده انجام امور مختلف بر می آیند و نیازی به کمک دیگران ندارند. در صورتی که یکی از مهمترین ویژگی های انسان های موفق، ارتباطات اجتماعی خوب است. افراد موفق با داشتن روابط خوب و مناسب با دیگران می توانند کمک های مادی و معنوی بسیاری دریافت کنند. استفاده از تجربه و دانش افراد موفق یا دریافت قرض از اشخاص ثروتمند می توانند نقش بزرگی در رسیدن فرد به اهدافش داشته باشند. در مسیر موفقیت چالش ها و سختی های زیادی وجود دارد و فرد باید جهت هموار کردن راه بتواند از کمک های دیگران استفاده کند.
ششم: عدم مدیریت زمان یکی از رایج ترین عادت های بد در زندگی
مدیریت زمان نقش موثری در پیشبرد اهداف دارد و نداشتن آن یکی از عادت های بد افراد محسوب می شود. آدمی برای انجام کلیه امور حتی کارهای روزمره و پیش وپا افتاده باید مدیریت زمان همراه با برنامه ریزی درستی داشته باشد؛ زیرا در غیر این صورت دستیابی به هدف سخت یا غیرممکن می شود.
هفتم: صرف زمان بالا در فضای اینترنت
یکی از عادت های بد و نادرستی که امروزه در بین اغلب افراد به خصوص جوانان رواج دارد؛ استفاده زیاد از اینترنت و گشت و گذار در فضای مجازی است. اگر چه استفاده از اینترنت و حتی وبگردی دارای فوایدی مانند: چت با دوستان، اطلاع از اخبار و رویدادها و لذت بردن از مشاهده محتواهای گوناگون است؛ ولی صرف زمان بیش از اندازه بخش مهمی از انرژی ذهن را هدر می دهد. با صرف وقت زیاد در فضای مجازی مدیریت زمان را از دست داده و از انجام امور مهم باز می مانید. خستگی، خواب آلودگی، اضافه وزن و افسردگی بخشی از اختلالاتی است که فرد در اثر استفاده زیاد از فضای اینترنت دچار آن می شود.
هشتم: نداشتن خواب با کیفیت یکی از عادت های بد
یکی دیگر از عادت های مانع موفقیت در زندگی، خواب بدون کیفیت و نامطلوب است. آدمی برای داشتن ذهن و جسم سالم به 7 تا 8 ساعت خواب مطلوب در طول شبانه روز به خصوص در هنگام شب نیاز دارد. فردی که دارای خواب مناسب و با کیفیت است در هنگام روز با نشاط و انرژی کافی به امور روزانه خود می پردازد. این افراد در هنگام خواب توان خود را بازیافته و انرژی لازم را دریافت می کنند. دیر خوابیدن و بیدار ماندن تا پاسی از شب جزو فاکتورهای اصلی عدم تمرکز، بی حوصلگی و عدم نشاط در طول روز است.
نهم: تنبلی و اهمال در امور یکی از عادت های مانع موفقیت
تنبلی و اهمال کاری در امور جزو عادت های مانع موفقیت محسوب می شوند. تنبلی و به تعویق انداختن امور حتی با وجود برنامه ریزی درست نیز فرد را در مسیر زندگی دچار شکست می کند. انسان های موفق طبق برنامه منظمی امور خود را انجام می دهند؛ چرا که به تعویق انداختن کارها موجب سردرگمی می شود. سستی در کارها را می توان دشمن اصلی آرزوها دانست. البته تنبلی و سستی در یک بازه کوتاه نباید موجب یأس و ناامیدی شود؛ بلکه فرد باید با تلاش بیشتر مسیر رسیدن تا هدف را به خوبی طی کند.
دهم: عدم پذیرش ناتوانی ها و ضعف های شخصیتی و عملکردی
عدم پذیرش ضعف های شخصیتی و عملکردی یکی دیگر از عادت های بد رایج در بین افراد جامعه است. بسیاری از افراد بدون در نظر گرفتن توانایی ها و ضعف های خود به دنبال کار یا حرفه ای می روند. به عنوان مثال شخصی با عدم توانایی ارتباط مناسب با مردم، به سراغ مشاغلی مانند بازاریابی می رود. این شخص با ضعف عملکردی نمی تواند بازاریاب خوبی باشد و به همین جهت در شغل خود موفقیت چندانی کسب نمی کند. بنابراین یکی از مراحل مهم در مسیر موفقیت شناخت توانایی ها و ضعف های شخصیتی و عملکردی است. شناخت ضعف ها نه تنها می تواند فرد را در پیشبرد اهداف یاری رساند؛ بلکه زندگی شادتر و مطلوب تری را برای او به ارمغان می آورد.
یازدهم: تردید نسبت به توانایی ها یکی از عادت های بد در زندگی
یکی دیگر از عادت های بد در زندگی افراد، تردید نسبت به توانایی های خویش است. افرادی که دچار این عادت بد هستند؛ استعداد و توانایی های خود را قبول ندارند. شک داشتن در استعدادها موجب عدم عملکرد مناسب فرد در امور روزانه و شغلی او می شود. یک انسان موفق باید عزت نفس خود را حفظ کرده و با اعتماد به توانایی های خود، مسیر موفقیت را طی کند.
دوازدهم: عدم توانایی «نه» گفتن
«بله» گفتن به کلیه امور یکی دیگر از عادت های بد در زندگی افراد جامعه محسوب می شود. هر انسان دارای توانایی ها، استعدادها، انرژی و وقت مشخصی است و نمی تواند و نباید بیشتر از آن در امور مختلف مشارکت داشته باشد. به عنوان نمونه «بله» گفتن به اضافه کاری در شرکت، پذیرش میهمان در خانه، آشپزی، تحویل کودک از مدرسه، خرید مایحتاج منزل و نظافت در طول یک روز فرد را دچار خستگی و بی حوصلگی می کند. در این گونه موارد شخص باید وظیفه انجام برخی از امور را به دیگران بسپارد و به بعضی از کارها «نه» بگوید.
سیزدهم: اهمیت ندادن به وضعیت جسمی و روحی
یکی دیگر از عادت های بد بسیاری از افراد جامعه، عدم اهمیت به سلامت جسمی و روحی است. عدم اهمیت به سلامت جسم و روان موجب بیماری انسان می شود و انسان بیمار نمی تواند از عهده انجام امور خود به درستی برآید و در نتیجه به موفقیتی دست نمی یابد. بنابراین برای رسیدن به موفقیت اهمیت دادن به سلامت جسم و روان باید سرلوحه امور قرار گیرد.
چهاردهم: یأس پس از شکست یکی از عادت های بد مانع موفقیت
انسان در طول زندگی خود با سختی ها و شکست های متعددی روبه رو می شود و یأس پس از شکست یکی از عادت های بد رایج بین افراد به شمار می رود. آدمی باید هر شکست را دورخیزی برای پیشرفت و موفقیت در نظر بگیرد و امید خود را از دست ندهد. افراد موفق پس از شکست به شناخت و رفع خطاها و اشتباهات خود می پردازند و با توان و آگاهی بیشتر در جهت موفقیت گام بر می دارند.
پانزدهم: ناتوانی در کنترل احساسات
عدم توانایی در کنترل احساسات یکی دیگر از عادت های بد برخی از افراد است. عدم کنترل احساسات در بسیاری از موارد فرد را از مسیر موفقیت دور می کند. به طور مثال شخص به علت عدم کنترل خشم در زمینه ارتباط با مردم دچار ضعف شده و در هنگام نیاز از کمک های اطرافیان محروم می شود. شرکت در دوره های کنترل خشم می تواند یک گزینه مناسب برای این افراد باشد. در این دوره ها روش های مختلف مهار احساسات به افراد آموزش داده می شود. کنترل احساسات و بروز آنها در مواقع لزوم موجبات رضایت، شادی و نشاط فرد را در تمام جنبه های زندگی فراهم می آورد.
شانزدهم: عدم وفای به عهد یکی از عادت های بد
یکی دیگر از عادت های بد در زندگی عمل نکردن به قول و قرارها است. عدم وفای به عهد در افراد موجب بی اعتبار شدن آنها در نظر دیگران می شود. پدر بد قول، رئیس بد قول و تاجر بد قول در پیش خانواده و همکاران خود اعتباری ندارند و دیگران روی حرف آنها حساب نمی کنند. وام گرفتن، قرض گرفتن و کمک خواستن برای افراد بد قول دشوار است؛ چرا که اعتبار آنها در بین همکاران و اطرافیان از بین رفته است. ثبت کلیه قول و قرارها در یک دفتر یا کامپیوتر و بررسی هر روزه آن می تواند از فراموشی و بدقولی فرد جلوگیری به عمل آورد.
هفدهم: در انتظار فرصت های خاص بودن
یکی دیگر از عادت های مانع موفقیت منتظر فرصت های خاص و طلایی بودن است. این تله فکری و عادت نادرست فرد را تنبل می کند. افراد موفق پیوسته به دنبال تلاش و راه های موفقیت هستند و در انتظار فرصت طلایی نمی مانند؛ ولی در مورد افراد ناموفق اینطور نیست. جملات: «از شنبه شروع می کنم»، «وقتی پولدار شدم» و «هر وقت مشغله ام کم شد» همگی جزو عبارات این افراد ناموفق به شمار می رود. یکی از روش های جلوگیری از افتادن در این دام، شروع کار از همین امروز و عدم تعویق آن است.
هجدهم: مقایسه نادرست خود با دیگران و یأس بعد از آن
یکی دیگر از عادت های بد بسیار شایع در بین افراد جامعه، مقایسه نادرست خود با اشخاص موفق است. افرادی که پیوسته خود را با دیگران به طور غلط مقایسه می کنند؛ صرفا نتیجه موفقیت آنها را در نظر می گیرند. به عنوان مثال: مقایسه دستآورد یک فرد جوان و تازه کار در بازار با پول و امکانات حال حاضر «بیل گیتس» یا «وارن بافت» اشتباه فاحش و غلط محسوب می شود. واضح است افراد موفقی مانند بیل گیتس و وارن بافت در دوران جوانی خود با شکست ها و سختی های گوناگونی دست و پنجه نرم کرده اند و تلاش بسیاری داشته اند تا به این مقام رسیده اند. امروزه خبری از مرارت ها و سرخوردگی های گذشته این افراد نیست و صرفا نتایج و دستآوردهای آنها به گوش می رسند. این نوع مقایسه نتیجه ای جز یأس و ناامیدی ندارد.
نوزدهم: عدم افزایش اطلاعات و مهارت یکی از عادت های بد
یکی دیگر از عادت های بد در زندگی عدم توجه به عبارت «زگهواره تا گور دانش بجو» است. برخی از افراد پس از موفقیت نسبی در زندگی شخصی یا شغلی، دیگر به دنبال افزایش اطلاعات و مهارت های خود نیستند. این افراد آموختن و دانش آموزی را رها کرده و صرفا از دانش و مهارت های گذشته خود استفاده می کنند. این رفتار موجب درجا زدن در زندگی می شود و فرد را از گردونه رقابت دور می کند.
بیستم: اقدام به کار بدون اطمینان به موفقیت
اقدام کردن به کار بدون اطمینان نسبی به موفقیت را می توان یکی دیگر از عادت های بد دانست. بسیاری از افراد بدون توجه به درصد موفقیت اقدام به کار می کنند و در برخی موارد متحمل ضرر و زیان هنگفتی می شوند.
بیست و یکم: تغذیه ناسالم و بی کیفیت یکی از عادت های بد
عقل سالم در بدن سالم است و بدن سالم به تغذیه درست و مفید وابستگی دارد. بسیاری از افراد به جهت صرفه جویی در وقت، غذاهای فست فود و بدون کیفیت را مصرف می کنند. مصرف غذاهای پروتئینی، انواع سبزیجات و لبنیات به میزان لازم و ضروری موجب سلامت جسمی فرد می شود و از سوءتغذیه او جلوگیری می کند.
بیست و دوم: عدم تحرک یک اشتباه بزرگ در زندگی
زندگی ماشینی امروزی افراد را به یکی از عادت های بد یعنی عدم تحرک مبتلا کرده است. عدم تحرک و ورزش نکردن موجب به خطر افتادن سلامت جسم و روح انسان می شود و فرد را دچار تنبلی و افسردگی می کند.
بیست و سوم: شرکت در جلسات و مهمانی های غیر ضروری
شرکت در جلسات کاری و خانوادگی غیر ضروری یکی دیگر از عادت های مانع موفقیت در افراد است. این عادت بد فرد را از انجام کارهای مهم باز می دارد و او را از مسیر موفقیت منحرف می کند.
بیست و چهارم: طرز تفکر ایده آل گرایانه
یکی از تفکرات نامطلوب و عادت های بد در زندگی افراد، تفکر ایده آل گرایانه است. ایده آل گرا بودن فرد را از انجام بسیاری از امور باز می دارد؛ چرا که این افراد همیشه بهترین ها را می خواهند و در اغلب موارد به آن دسترسی ندارند.
بیست و پنجم: اولویت بندی نادرست امور
اولویت بندی نادرست کارها یکی دیگر از عادت های مانع موفقیت است. افراد موفق در اولویت بندی امور توانایی خاصی دارند و به همین جهت از عهده انجام کلیه کارهای مهم خود بر می آیند.
نظر شما چیه؟