بهترین روش هدف گذاری مالی چیست و چگونه آن را انجام دهیم؟
زندگی همه ما بدون هدف گذاری و تعیین دقیق اموری که باعث رشد و پیشرفت مان می شود، پوچ و بی ارزش خواهد بود. اما یکی از موارد مهم و اساسی که هر شخصی باید در زندگی خود به آن توجه ویژه داشته باشد، هدف گذاری مالی است. خیلی ساده بخواهیم بگوییم، هدف گذاری مالی مجموعه ای از استراتژی ها و اقداماتی را شامل می شود که باعث مدیریت صحیح درآمدها و هزینه ها خواهد شد. به زبان عامیانه مشخص کردن اهداف مالی سبب می شود که دخل و خرج با هم متناسب باشد و بتوان به یک ثبات مالی دست پیدا کرد.
البته تعيين صحیح امور مالی و پایبندی به آنها روش ها و اصول خاص خود را دارد و باید در این زمینه موارد مهمی را رعایت کرد. برای آشنایی هر چه بیشتر با هدف گذاری مالی و چگونگی انجام آن، در این مقاله با ما همراه باشید.
هدف گذاری مالی چیست؟
هدف گذاری مالی به معنی داشتن برنامه ریزی جهت خرج کردن پول است. به گونه ای که بعد از مدتی بتوان به سطح مطلوب اقتصادی و اهداف مهم مالی دست یافت. قطعا همه ما در طول زندگی خود برنامه ریزی مالی داشته ایم، برای مثال هنگامی که پولی به دست می آوریم با خود می گوییم که فلان کار را انجام می دهم یا فلان وسیله را می خرم. اما مسئله مهم، نحوه تعیین اهداف مالی و خرج کردن پول است.
تصور اشتباه رایجی که در این زمینه وجود دارد، این است که تعیین اهداف و امور مالی و رسیدن به ثبات اقتصادی، تنها با افزایش درآمد امکان پذیر است، در صورتی که چنین نیست و با انجام برخی از روش ها مانند حذف هزینه های اضافی و برنامه ریزی صحیح نیز می توان به اهدافی که مشخص شده، دست پیدا کرد.
هدف اصولی و مشترکی که همه برنامه ریزی های مالی دارند، رسیدن به هدف گذاری های مالی و خواسته های تعیین شده است. بنابراین اگر در مدیریت دارایی های خود مشکل دارید و نمی توانید به اهداف خود برسید، قطعاً به هدف گذاری مالی بهتری نیاز خواهید داشت.
توسعه مالی: ۵ راهکار برای مدیریت پول خرج کردن و توسعه ی مالی
دلایل اهمیت هدف گذاری مالی
فردی را تصور کنید که آرزوها و اهداف مالی و اقتصادی زیادی دارد، اما هنگامی که حقوق و درآمدی به دست می آورد، همه آن پول را یکجا و بدون برنامه ریزی، صرف موارد غیر ضروری می کند. قطعاً چنین شخصی نمی تواند به اهداف مشخص شده خود دست پیدا کند و کل زندگی خود را بیهوده و بدون دستاورد خاصی هدر می دهد.
بنابراین هدف گذاری مالی جزء اصلی زندگی همه ما برای پیشرفت و رسیدن به موفقیت به شمار می رود. همچنین هدف گذاری صحیح و اصولی امور مالی باعث میشود که دید بهتری نسبت به درآمدها و امور مالی خود داشت و تصمیم گیری های منطقی و عاقلانه تری را اتخاذ نمود.
بنابراین بدون هیچ استثنایی، همه افراد به تعیین دقیق و اصولی اهداف مالی نیاز دارند و با انجام این کار می توانند آینده ای درخشان تری را برای خود رقم بزنند .
معرفی بهترین روش هدف گذاری مالی
همانطور که گفته شد، باید روش مناسبی برای هدف گذاری امور مالی انتخاب شود که بهترین نتیجه و عملکرد را داشته باشد. در ادامه بهترین روش هدف گذاری مالی را بیان خواهیم کرد.
-
اهداف خود را به صورت واضح و دقیق مشخص کنید
هرچه اهداف شما واضح تر و دقیق تر باشد، درک بهتری از آن خواهید داشت و برای رسیدن به آن، امور مالی را بهتر و اصولی تر مدیریت کرده و در نتیجه برنامه ریزی دقیق تری نیز خواهید داشت. برای مثال اگر هدف شما خرید ماشین باشد، بهتر است که نوع ماشین و مدل آن را دقیق مشخص کنید تا بتوانید متناسب با قیمت آن، برنامه ریزی مالی صحیحی انجام دهید.
-
مناسب بودن سطح دشواری هدف
اهدافی که مشخص می شوند، باید مناسب با شرایط باشند، به عبارت دیگر، خیلی آسان یا خیلی سخت و غیر قابل تحقق نباشند. بنابراین بهتر است که اهدافی متناسب با واقعیت و شرایط را در نظر بگیرید. هدف گذاری مالی که سطح دشواری آن منطقی باشد، به بهترین شکل صورت خواهد گرفت و در نتیجه تلاش بیشتری برای رسیدن به آن انجام می شود. اما در صورتی که وظیفه مشخص شده خیلی راحت و یا خیلی سخت باشد، انگیزه لازم و تلاش کافی جهت دستیابی به آن وجود نخواهد داشت.
-
تعهد به هدف گذاری مالی
زمانی یک هدف مالی تحقق پیدا خواهد کرد که به آن پایبند و متعهد باشید و تمام تلاش خود را برای رسیدن به آن به کار گیرید. همچنین تعهد هنگامی معنا پیدا می کند که به هدفی که مشخص کردهاید، ایمان و علاقه قلبی داشته باشید. بنابراین باید اهداف مالی مشخص شده برای شما مهم باشند و مطمئن باشید که به آنها دست پیدا خواهید کرد.
-
نظارت بر عملکرد و میزان پیشرفت
در نهایت شما باید میزان عملکرد و بازخورد خود را برای رسیدن به آن هدف، بررسی و ارزیابی کنید. در صورتی که شاهد پیشرفت و نزدیک شدن به هدف خود هستید، باید همچنان قدرت و پیوستگی خود را حفظ کنید و بالعکس اگر فکر می کنید که تلاش شما برای رسیدن به آن هدف کافی نیست، باید تلاش و کوشش خود را افزایش دهید تا در نهایت برنامه ریزی مالی شما تحقق یابد.
انواع هدف گذاری مالی از نظر زمانی
هدف گذاری های مالی از نظر زمانی به سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم می شوند که مشخص کردن اهداف با توجه به این زمان بندی اهمیت دارد. بنابراین، در ادامه انواع اهداف مالی معرفی شده است.
1-هدف گذاری کوتاه مدت
به اهدافی که تحقق و دستیابی به آنها در بازه زمانی کوتاه مدت صورت می گیرد، هدف گذاری کوتاه مدت گفته می شود. در واقع این اهداف فوری هستند، اما مشخص کردن دقیق آنها اهمیت زیادی دارد و در دراز مدت، نظم و برنامه ریزی دقیق را می طلبند. این اهداف طی 12 ماه یا کمتر تحقق پیدا می کنند و مواردی مانند خرید یک وسیله شخصی جزئی یا پیدا کردن کار مناسب را در بر می گیرند.
2-هدف گذاری میان مدت
هدف های مالی میان مدت نه در زمان کوتاهی محقق می شوند و نه خیلی زمان بر هستند. معمولا زمان مشخص شده برای تحقق آنها بین 1 تا 5 سال در نظر گرفته می شود. هدف گذاری مالی میان مدت بیشترین سهم را در تلاش های روزانه شما دارند و منعکس کننده تلاش تان هستند. به عنوان مثال، پس انداز 20 درصد از حقوق برای رفتن به مسافرت یا خرید طلا، یک هدف گذاری میان مدت تلقی می شود.
3-هدف گذاری بلند مدت
اگر اهداف مالی نسبتاً دشوار و پر هزینه دارید، در دسته هدف گذاری بلند مدت قرار می گیرند که چشم انداز آینده هستند. هرچه تلاش شما برای دستیابی به این اهداف بیشتر باشد، آینده ای بهتر پیش رو خواهید داشت. رسیدن به سعادت و موفقیت در زندگی، بدون تعیین اهداف بلند مدت، امکان پذیر نخواهد بود. مدت زمان تحقق این اهداف بیشتر از 5 سال است. برای مثال خرید خانه یا راه اندازی کسب و کار، جز هدف گذاری های مالی بلند مدت به شمار می روند.
عملگرا باشیم: چگونه عملگرا باشیم و از اهمال کاری بپرهیزیم؟
مراحل هدف گذاری مالی
برای اینکه برنامه ریزی مالی شما نتیجه بخش باشد و بهترین عملکرد را دریافت کنید، لازم است که مراحل آن را به صورت دقیق و اصولی انجام دهید. در صورتی که در انجام هر مرحله کوتاهی کنید یا آن را به درستی انجام ندهید، نمی توانید شاهد نتایج مطلوب نیز باشید. در ادامه مراحل هدف گذاری مالی را شرح می دهیم.
مرحله اول: مشخص کردن درآمد و هزینهها
فرض کنید هدف شما خرید یک ماشین است. در اولین مرحله از هدف گذاری مالی باید میزان درآمد و هزینه های خود را مشخص کنید. سپس باید هزینه های ضروری و غیر ضروری را تعیین کرده و موارد غیر ضروری را حذف نمایید و در عوض مبلغی را برای هزینه های ضروری و هدف خود مشخص کنید.
مرحله دوم: ایجاد یک حساب پس انداز مجزا برای هدف
بعد از اینکه مشخص کردید چه مقدار از درآمدتان را برای تحقق هدف می توانید کنار بگذارید، یک حساب پس انداز جدا افتتاح نموده و هر ماه یا هر وقت که تمایل و شرایط لازم را داشتید، مبلغ مشخص شده را به آن واریز کنید. با پس انداز متوالی و متعهد بودن به آن، شما هر لحظه به هدف خود نزدیک و نزدیک تر خواهید شد.
مرحله سوم: مشخص کردن تاریخی تقریبی برای رسیدن به هدف مالی
با توجه به هدف مالی خود، یک زمان تقریبی برای دستیابی به آن مشخص کنید. بهتر است مواردی مانند تورم، هزینه های ناگهانی و ضروری و میزان تعهد خود را برای مشخص کردن این زمان در نظر بگیرید.
مرحله چهارم: تنظیم فعالیت های خود با توجه به هدف تان
تحقق اهداف مالی، مستلزم تنظیم فعالیت های تان با توجه به آن اهداف است. برای مثال جهت کاهش هزینه ها می توان تجهزات ضروری را به صورت قسطی یا با تخفیف خریداری کرد. همچنین در صورت نیاز به درآمد بیشتر، می توان اضافه کاری کرد و یا شغلی دوم برای خود دست و پا نمود. تمام تلاش خود را بکنید که به هیچ وجه به سراغ حساب پس اندازتان نروید.
مرحله پنجم: عملکرد خود را به صورت مداوم بررسی کنید
برای مشخص کردن عملکردتان، برنامه ریزی مالی و مبلغی که ماهانه پس انداز میکنید را بررسی نمایید و در صورت عملکرد مناسب و مطلوب آن را ادامه دهید. اما در صورتی که متوجه شدید، با برنامهریزی مشخص شده نمی توانید در زمان معین به هدف خود دست پیدا کنید، حتما هدف گذاری مالی خود را بهبود بخشید.
اولویت بندی وظایف: نحوه اولویت بندی وظایف در ۴ مرحله (و انجام کارها)
اصول هدف گذاری مالی
هدف گذاری های مالی باید مطابق با اصول خاصی صورت گیرند و نکات مهمی در تعیین اهداف رعایت شوند. در ادامه اصول و قواعد مشخص کردن اهداف مالی بیان می شود.
-
اهداف مشخص
همانطور که گفته شد برای اینکه پایبندی بیشتری به اهداف مالی داشته باشید، بهتر است که آنها را به صورت دقیق مشخص کنید. تعیین هدف باید به گونه ای باشد که هیچ ابهامی باقی نگذارد و اهداف را همان گونه که می خواهید تصور کنید. تعیین دقیق اهداف باعث برنامه ریزی بهتر برای دستیابی به آنها خواهد شد.
-
قابل اندازه گیری بودن اهداف
هدف گذاری مالی باید قابل اندازه گیری باشد. برای مثال در صورتی که قصد پس انداز دارید، باید مشخص کنید که چه مبلغی را می خواهید پس انداز کنید. قابل اندازه گیری بودن هدف ها از این نظر اهمیت دارد که امکان محاسبه میزان پیشرفت و مدت زمان لازم برای تحقق هدف را فراهم می کند.
همچنین بهتر است که اندازه گیری را به قسمت های کوچک تر تبدیل کنید. برای مثال اگر هدف مورد نظر شما 50 میلیون پس انداز باشد، اهداف در دوره های کوتاه مدت تحقق می یابد و انگیزه ای برای ادامه دادن پیدا خواهید کرد.
-
تعیین بازه زمانی مشخص و تمرکز بر هدف
بهتر است که تمام تمرکز خود را به اهدافی که مهم هستند و اولویت بیشتری دارند، معطوف کنید. همچنین تعیین یک بازه زمانی و تاریخ تحقق هدف نیز اهمیت دارد. انجام این کار به برنامه ریزی بهتر برای رسیدن به هدف مالی کمک می کند و با نزدیک شدن به آن، انگیزه برای تلاش افزایش می یابد.
-
اهداف خاص خود را داشته باشید
زندگی و شرایط هر شخصی با دیگری متفاوت است. بنابراین بهتر است که در برنامه ریزی اهداف خود را از دیگران تقلید نکنید. اهداف شما باید مختص خودتان باشد و با توجه به شرایطی که دارید مشخص شوند. بنابراین با در نظر داشتن میزان درآمد و شرایط تان، اهداف مالی تان را مشخص نموده و برنامه ریزی مناسبی برای تحقق آنها تنظیم کنید.
-
اهداف مالی را یادداشت کنید
همه افراد موفق، اهداف خود را یادداشت نموده و با مرور و مشاهده مکرر، تحقق و دستیابی به آن را برای خود یادآوری می کنند. بنابراین بهتر است که هدف گذاری مالی شما به صورت کتبی باشد. بعد از یادداشت هدف های مالی تان نیز بهتر است که آنها را به صورت متوالی بخوانید و دستیابی به آنها را در ذهن خود تجسم کنید تا از این طریق، اشتیاق و انگیزه شما برای تلاش کردن و رسیدن به اهداف بیشتر شود.
-
تشویق برای رسیدن به هدف
همه ما با شنیدن حرف های مثبت و تشویق شدن، انگیزه بیشتری برای پیمودن هدف مان کسب می کنیم. بنابراین برای تحقق هدف های مالی نیز تشویق شدن کمک زیادی به شما خواهد کرد. اگر دوست یا خانواده در این زمینه مشوق شما باشند، بسیار تاثیرگذار و مفید است. اما اگر قصد ندارید اهداف خود را با کسی در میان بگذارید یا مشوقی ندارید، خودتان بهترین مشوق برای خود باشید تا انگیزه و اعتماد به نفس بالایی کسب کنید و تا رسیدن به مرحله آخر جا نزنید.
نتیجه گیری
به منظور مدیریت صحیح درآمدها و رسیدن به اهداف، هر شخصی باید هدف گذاری مالی داشته باشد. هدف گذاری مالی به معنی مشخص کردن درآمد و هزینه و برنامه ریزی صحیح است تا بتوان به اهداف مالی خود دست پیدا کرد. اهداف مالی هر شخص با دیگری متفاوت بوده و با مدیریت مالی صحیح می توان آنها را تحقق بخشید.
اطلاعات بیشتر در مقالات زیر:
نظر شما چیه؟